Изпълнение на сумо клек с гира или дъмбел

3
Стъпки

Изпълнение на сумо клек с гира или дъмбел
Изпълнение на сумо клек с гира или дъмбел

Мускулна група:

Крака

Категории:

Екип:

Фитнес облекло, предпазен колан, фитнес ръкавици

„Сумо клека“ е многоставно упражнение, което се изпълнява с дъмбел, гиричка, лост или собствено тегло. Представлява клек при разкрачен стоеж, при който петите на краката е добре да сочат една към друга стига да е възможно. Движението е късо и наподобява полуклек.

Ще опишеме клека с дъмбел или гиричка.

 

Стъпки на изпълнение

Вземете дъмбел (или гирата) и го хванете с две ръце за един от дисковете, като другия оставите да виси верикално надолу, ако ви е удобно може да хванете посредата с две ръце.

Поставете стъпалата в разкрач два пъти ширината на раменете ви и завъртете пръсти на краката възможно да сочат най-навън, респективно петите да сочат една към друга.

 

 

Клякате вертикално надолу, като се стремите да поддържате колената във отвесна линия спрямо глезените. Не накланяте тялото, гръбнакът е изпънат, изпъчвате гърди и гледате напред. Не повдигайте пети докато клякате. Разпределете тежестта си по цялото стъпало. Когато тазът Ви слезе 3-4 пръста под коленете, задръжте за секунда и бавно се изправете по същия път.

Вдишайте, когато започнете да клякате и издишайте равномерно, от момента, в който се изправяте до изходната точка на упражнението.

Препоръки

  • Ако имате болки в коленете, спрете преди да достигнете прав ъгъл в коленните стави.
  • Разгрейте добре, преди да започнете упражнението

Грешки

  • „Потъване на коленете“ при изпълнение на упражнението, стремете се през цялото време да сочат в една посока с пръстите на краката.

 

Галерия

  • 70427_zxln85mwmshfbc97r4ly
  • tumblr_inline_mwfv954cqo1rdu2za
  • sumo-klek-500x340
  • dumbbell-2
70427_zxln85mwmshfbc97r4lytumblr_inline_mwfv954cqo1rdu2zasumo-klek-500x340dumbbell-2